Allt du behöver veta om konsonanter

Det är inte ofta vi funderar över språket och en så enkel och vardaglig sak som konsonanter. Vi tar det för givet och tänker inte så mycket på det. Men vad är egentligen en konsonant? Det är ett ljud som skapas genom att man avspärrar svalget och munhålan. Konsonant benämnts också ”medljud”.

Konsonanter i svenska språket

Svenska språket har nitton konsonanter, dessa är:
b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, t, v, z, x,
Konsonanter och vokaler skiljer sig genom att det är helt olika språkliga ljud. En konsonant bildas helt och hållet uppe i munnen med assistans av tungans bakre del. När en vokal uttalas förs luftströmmen från halsen och passerar genom din mun. Om du tänker på detta märker du att det är skillnad.

En annan väsentlig skillnad mellan konsonanter och vokaler är att du inte kan dra ut på konsonanten medan du kan dra ut på vokalen hur länge som helst – om du orkar. Detta märks främst inom musiken, om du exempelvis är sångare eller sångerska är det vokalerna som du sjunger ut på, som vibrerar eller ger den där fina melodin. Konsonanterna betonas mycket kort och distinkt och behöver upprepas och då är det omöjligt att hålla ut en konsonant.

Språkljud

Att förstå skillnaden mellan konsonanten och vokalen ger dig en bättre språkförståelse. Om du inte är född i Sverige är detta mycket viktigt, och det hänger givetvis ihop med stavning. När det gäller konsonanter finns det olika regler för hur många som kan placeras efter varandra och uttalet är inte alltid detsamma. Exempelvis kan ett ”k” uttalas hårt och kort som i ordet ”katt”, men det kan också uttalas med ett ”tje-ljud” som i ”köpa”. Vissa konsonantljud kan också påminna om vokaler, om man ska uttala bokstaven ”l” säger man ”ell”, det vill säga man tar hjälp av vokalen ”e” när man uttalar konsonanten. Detsamma med ”r” som uttalas ”ärr”, där tar man hjälp av vokalen ”ä”.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *