Olika typer av lampor

Olika typer av lampor

Vilka är de olika typerna av lampor? Vad tänker du först på när du tänker på en lampa? För vissa människor är det kanske en skrivbordslampa, medan det för andra är en arbetslampa. Oavsett dina personliga preferenser för vilken typ av lampa som är bäst finns det många olika sorters lampor att välja mellan. Här tittar vi på de fem mest populära och intressanta typerna och diskuterar varför de är så bra:

Arbetslampor

Arbetslampor kan antingen sitta på skrivbordet eller monteras på det. Oftast hänger lampan över den uppgift som behöver mer belysning, till exempel läsning eller ritning. Du kan också hitta justerbara armar för att placera ljuset så som du behöver det. Glödlampan är vanligtvis placerad i en sluten skärm för att minska bländning och spridning av ljuset.

Arbetslampor är bra om du behöver lite extra ljus för din aktuella uppgift, men inte vill att det ska vara för hårt för dina ögon eller för de människor runt omkring dig som kan påverkas av den extra ljusstyrkan.

Bordslampor

En annan populär typ av lampa som behöver mycket lite introduktion tack vare hur igenkännliga de är tack vare sin traditionella design och form, dessa arbetshästar ger belysning för alla tider på dygnet och i alla omgivningar. De finns i otaliga stilar, från kristallkronor till lättåtkomliga skrivbordslampor av plast, metall eller glas. Är du ute efter en bordslampa? Ljusbutik.se har ett stort utbud av lampor – se utbudet av bordslampor här.

Skrivbordslampor

Skrivbordslampor kan fungera som antingen en funktionell eller konstnärlig accessoar till varje rum som de ansluts till. De har vanligtvis en glödlampa som är innesluten i glas och sitter på ett högt stativ med ibland justerbara armar. Den här lampan lämpar sig bäst för mindre utrymmen där bordsutrymmet är begränsat. Skärmen på dessa lampor är vanligtvis inte särskilt stor så de är bra alternativ om du har andra föremål på ditt skrivbord som lätt kan gå sönder av vibrationer som orsakas av större skärmar.

Fönsterlampor

Fönsterlampor (ibland även kallade nattlampor) kan antingen sitta på fönsterbrädan eller monteras på den och finns i olika färger och former för att passa in i alla typer av inredning som du vill ha i ditt hem. Huvudsyftet med denna lampa är att ge belysning när du inte kunna tända den hårdare belysningen. De är vanligtvis mer dekorativa än funktionella lampor, men det är möjligt att hitta justerbara armar på dessa lampor också.

Golvlampor

Golvlampor liknar skrivbordslampor, förutom att deras höjd kan justeras genom att ändra längden på deras stativ. En populär modell är den med en svanhals, som du kan böja på vilket sätt som helst för maximal flexibilitet i riktning och belysningsvinkel. Vanligtvis har bordslampor mindre skärmar i toppen av lampan, medan dessa större modeller behöver större skärmar för att sprida ljuset jämnare över rummet. Du kommer också att märka att de flesta golvlampor inte har någon på/av-knapp på sig eftersom de är anslutna till ett annat uttag någon annanstansi rummet.

Taklampor

Även om de inte är en typ av lampa kan vi inte låta bli att nämna taklampor, eftersom de ger en fantastisk dekorativ och funktionell belysning i alla rum eller utomhusutrymmen som behöver ljusas upp. Du kan skapa den här effekten på egen hand med vanliga bordslampor genom att lägga ett långt snöre runt dem, men de här modellerna innehåller alla ledningar och all installation som krävs för en omedelbar uppgradering av din hembelysning. Om du är intresserad av att lägga till lite stil till vilket rum som helst kan du börja med dessa armaturer.

Ljuskrona

En annan term för en taklampa är en ljuskrona, som är särskilt intressant om den är gjord av kristaller eller har en elegant design. Ljuskronor används ofta endast i entréer eller matsalar där dekan vara särskilt effektiva för att skapa en välkomnande atmosfär. Men de kan också fungera bra i vilket rum som helst som du vill sätta lite extra glans på. Om du har utrymme för dem kan golvlampor med ljuskronor ge mycket ljus och glans på en gång.

Själva lamporna hänger vanligtvis från taket med hjälp av en kedja eller metalltrådar som gör det lätt att justera dem vid behov. När det gäller belysning är dessa armaturer mycket bättre än bordslampor eftersom deras skärmar är större och reflekterar mer ljus på en gång i stället för att släppa ut det genom små hål i toppen.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *