Ordet cykel – Benämningar och historia

Cykel är ett ord som kan spåras tillbaka till början av 1800-talet. Det kommer från det franska ordet ”bicyclette”, som i sin tur kommer från det grekiska ordet ”βίκυς” (bikys). Ordet ”βίκυς” betyder ”tvåhjulig”, och det är vad en cykel är – ett tvåhjuligt fordon. Hos TCM cykel hittar du allt du behöver inom cyklar.

Ordet cykel och benämningar

för ordet ”cykel” är bland annat ”cykel”, ”pushbike” och ”trampcykel” Ordet ”bicycle” användes för första gången i Frankrike på 1860-talet, och den första kända användningen av termen på engelska var 1868.

Ordet ”bicycle” kommer från det franska ordet för två hjul, ”bi” + ”cycle” Termen myntades troligen som ett sätt att beskriva tidens nya uppfinning, som var ett tvåhjuligt fordon som drevs av pedaler.

I dag används ordet ”cykel” för att hänvisa till både pedaldrivna och motordrivna cyklar. I vissa delar av världen, t.ex. i Europa, är termen ”cykel” dock fortfarandeanvänds i första hand för att hänvisa till cyklar som drivs med trampdrift.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet användes ordet ”bicycle” också som en slangterm för en person som ansågs vara av låg klass eller fattig. Denna användning är inte längre vanlig.

Ordet ”cykel” har funnits i århundraden, men det har inte alltid använts för att hänvisa till tvåhjuliga fordon. Den första kända användningen av ordet var på 1300-talet, då det syftade på en tvåhjulig vagn som drogs av en häst. Det var inte förrän på 1800-talet som ordet började användas för att hänvisa till tvåhjuliga, människodrivna fordon.

Det första cyklarna

De första cyklarna var helt annorlunda än de vi har idag. De var gjorda av trä och hade bara en växel. I dag är cyklar tillverkade av aluminium eller kolfiber och kan ha upp till 27 växlar.

De första cyklarna tillverkades i början av 1800-talet, och de var helt annorlunda än de cyklar vi använder idag. De hade inga pedaler och liknade mer en trehjuling än något annat. Det var inte förrän på 1860-talet som pedalerna lades till på cyklarna, och detta gjorde dem mycket effektivare och lättare att cykla.

Cyklar blev mycket populära i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, eftersom de var ett billigt och enkelt sätt att ta sig fram. År 1885 hölls det första cykelloppet i Frankrike, och det kallades Tour de France. Detta lopp hålls fortfarande varje år, och det är ett av de mest kända cykeltävlingarna i världen.

Cyklar används för transport, rekreation och tävling. Cykling är en mycket populär sport, och det finns många kända cyklister som Lance Armstrong och Chris Froome.

Det finns också många olika typer av cyklar, t.ex. mountainbikes, landsvägscyklar och BMX-cyklar.

Så nästa gång du tar en tur på din cykel, kom ihåg att du åker på ett stycke historia!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *