Kort om knivens historia och etymologi

Kniven har en speciell plats i historien och i de allra flesta personers hem. För i de allra flesta hem finns många olika sorters knivar som har olika funktion. Från att filea fisk eller hacka grönsaker och att använda vid måltiden för att skära behändiga bitar att äta.

Bra knivar underlättar helt klart och några som är knivspecialister är Lamnia. Hos dem finner du allt från jaktknivar till vildmarksknivar och köksbestick men även tillbehör som knivslip och förvaring. Dessutom kan du läsa om hur du ska ta hand om dina olika knivar och om nyheter som kommer på marknaden.

Så här har ordet kniv utvecklats

Svenska ordet kniv har förändrats med åren, trots allt är det allra flesta språk dynamiska och levande. Innan år 1906 skrevs det korret knif som kommer från det fornsvenska ordet knīver. I sin tur kommer knīver fornnordiska ordet knífr. Det är inte utan att det går att se en liknelse vid engelska ordet knife.

Än längre tillbaka härstammar det svenska ordet kniv från knībaz som har sitt ursprung i urindoeuropeiska gneyb. Lika mycket som språket förändrats har även vår syn på detta redskap utvecklats.

Lite kort om kniven

Knivens funktion som vapen är ett faktum och i Sverige är råder det förbud mot att bära kniv. Brott mot knivlagen kan ge fängelsestraff men det finns undantag för när det går att bära kniv.

Knivens utveckling har skett parallellt med att nya material och tillverkningsmetoder tagits fram. Rollen som nyttoredskap har förblivit konstant om än mer effektiv än tidigare. Trots allt är det skillnad med en bra kniv i fint stål gentemot de första i historien som gjordes av sten eller flinta.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *