Utforska 20 moderna och svåra ord i det svenska språket och deras betydelser
Det finns många ord i det svenska språket som kan vara lite kluriga, men se till dig att lära dom för att skryta i ett samtal eller briljera i Wordfeud! I den här artikeln går vi igenom 20 av dessa.
1. Ambivalent: Betyder tvetydig, motsägelsefull eller splittrad. Exempel: ”Han kände sig ambivalent inför erbjudandet,både lockad och rädd.”
2. Prekariat: Betyder en grupp människor som lever i en osäker och otrygg situation, ofta med tillfälliga jobb och bristande social trygghet. Exempel: ”Prekariatet växer i takt med den ökade flexibiliseringen av arbetsmarknaden.”
3. Performativ: Betyder som handlar om att framföra eller skapa en föreställning, snarare än att beskriva verkligheten.Exempel: ”Hennes identitet var till stor del performativ, konstruerad genom hennes kläder och beteende.”
4. Hegemoni: Betyder dominans, övermakt eller ledarskap. Exempel: ”USA har haft en hegemonisk ställning i världen under lång tid.”
5. Intersektionell: Betyder som tar hänsyn till hur olika former av diskriminering och ojämlikhet samverkar och påverkar individer. Exempel: ”En intersektionell analys visar hur rasism, sexism och klass kan förstärka varandra.”
6. Patriarkat: Betyder ett samhällssystem där män har den dominerande ställningen och makten. Exempel: ”Patriarkatet har länge förtryckt kvinnor och begränsat deras möjligheter.”
7. Emancipation: Betyder befrielse, frigörelse eller självständighet. Exempel: ”Kvinnornas emancipation har varit en lång och mödosam kamp.”
8. Marginalisering: Betyder att uteslutas, förskjutas eller tvingas till periferin av samhället. Exempel: ”Minoriteter riskerar att marginaliseras och diskrimineras.”
9. Essentialism: Betyder tron att det finns vissa egenskaper som är inneboende eller definierande för en viss grupp eller kategori. Exempel: ”Essentialism kan leda till stereotyper och fördomar.”
10. Konstruktivism: Betyder tron att vår verklighetsuppfattning är socialt konstruerad och inte objektivt sann. Exempel:”Konstruktivismen menar att vi skapar vår egen mening om världen genom våra interaktioner med den.”
11. Postmodernism: Betyder en filosofisk och kulturell rörelse som ifrågasätter traditionella sanningar och maktstrukturer.
12. Samlingslån: Ett samlingslån är ett lån du tar för att betala av flera mindre lån och krediter. Det kan ge dig en lägre ränta och enklare hantering av din ekonomi.
13. Diskursiv: Betyder som rör språkbruk och hur språk används för att skapa mening och makt. Exempel: ”Den politiska diskursen har stor betydelse för hur vi ser på världen.”
14. Anamma: Att ta till sig, anta eller acceptera något nytt.
15. Antropocen: Den geologiska tidsålder som kännetecknas av mänsklig inverkan på planeten.
16. Mindfulness: En medveten närvaro i nuet, där man fokuserar på sina tankar, känslor och sinnesintryck utan att döma dem. Exempel: ”Mindfulness kan vara ett effektivt verktyg för att hantera stress och ångest.”
17. Narrativ: En berättelse eller en beskrivning av en händelse eller situation.
18. Polarisering: En ökad motsättning eller splittring mellan olika grupper i samhället.
19. Resiliens: Förmågan att hantera och återhämta sig från svåra situationer.
20. Social hållbarhet: En utveckling som tar hänsyn till sociala aspekter, som rättvisa, jämlikhet och välmående, för att skapa ett hållbart samhälle.