Varför kallas tvestjärten för öronmask?
Tvestjärtar är vanligt förekommande över hela Sverige och vi har fyra olika arter. Eftersom det är en så pass vanlig insekt finns det flera olika lokala variationer på vad insekten kallas. Tvestjärt är det vanligaste ordet och beskriver insekten med två kloliknande utskott på bakkroppen på ett bra sätt. Stjärten är helt enkelt delad i två.
Örnastörtare, öronkrycka och kåsingamark
Förr i tiden brukade man tro att tvestjärten tycker om att krypa in i öronen och knipa sönder trumhinnorna med sina klor. Det ledde till att många bygder och lokalområden började använda namn som syftade på fenomenet, i form av öron och örna.
I Skåne kallades tvestjärten för örnastörtare, eftersom det är en insekt som störtar in i öronen. På Gotland kallades tvestjärten för öronkrycka eftersom den gamla skrönan sa att de kröp in i örat och knep sönder trumhinnan. Över hela Sverige brukade tvestjärten kallas för öronmask, eftersom mask brukade användas för alla typer av insekter.
I Skaraborg brukade tvestjärtar ibland kallas för rävsaxar och det verkar ha syftat på stjärtens klor som kan hålla fast på samma sätt som djurfällan rävsax. Runt Västergötland användes ofta namnet Kåsingamark. Mark är nämligen det lokala namnet för en mask och ordet kåsinga verkar vara relaterat till det fornnordiska kiusa som betyder förhäxa eller förtrolla. Det västgötska namnet för tvestjärt verkar därför ha varit förtrollad mask. Varför den kallades för det är oklart.
Det engelska ordet earwig
Det är inte bara det svenska språket som visar att tvestjärten brukade förknippas med öron. På engelska kallas nämligen tvestjärten för earwig. Även i de engelskspråkiga länderna fanns det en gammal skröna som gick ut på att tvestjärten klättrade in i öronen på natten och la sina ägg där. Ordet ear betyder såklart öra och ordet wig kommer från det anglosaxiska ordet wicga som betyder insekt.
En skröna som inte stämmer
Att personer i Sverige och andra länder har hittat tvestjärtar i öronen någon gång är sannolikt. De är aktiva på natten och kan mycket väl ha irrat in sig i någon sovande människas öra. Men att de aktivt letar upp öron och lägger sina ägg där har visat sig inte stämma.
Tvestjärtar för mycket mer gott än ont med sig, trots sitt dåliga rykte. De kan till exempel göra stor nytta i trädgården där de äter upp skadedjur som bladlöss, ägg och larver av fjärilar samt kvalster. De är nämligen allätare som äter alla sorters insekter som kan skada växter, grönsaker och frukt i trädgården. På grund av det är tvestjärten faktiskt ett nyttodjur. En enda tvestjärt kan äta tusentals bladlöss på sommaren. Bladlöss kan både förstöra utseendet på trädgården och göra att det blir mindre frukter som till exempel äpplen.
Om du inte vill ha tvestjärtar inne i huset är det viktigt att hålla borta växtligheten från bostadens fasad. Ta bort buskar, träd och högt gräs som sitter nära fasaden. Se även till att det finns finmaskiga nät på ventiler där tvestjärtar kan krypa in. Borsta även av saker som har varit utomhus, som till exempel utomhuskuddar och filtar.